Dvostruko izdanje

Koncert povodom Dana Škole upriličen je 16. maja 2001. godine u novosadskoj Sinagogi. Tada su se predstavili orkestri (gudački, simfonijski i orkestar hamonika) i horovi (“Bajićevi slavuji”, ženski i mešoviti hor srednje škole) koji su školske 2000/2001. godine postigli izuzetne rezultate na takmičenjima. Koncert je odjeknuo i u javnosti. Redakcija Prenosa i spoljnih snimanja Televizije Novi Sad snimila je koncert u celini. Radio Novi Sad je takodje snimio program koncerta i, uz ranije snimke sačuvane u arhivi RNS, krajem školske godine svetlost dana ugledala su još dva kompakt diska: CD horske muzike u interpretaciji ženskog i mešovitog hora srednje škole, pod dirigentskom palicom Tamare Petijević i CD orkestarske muzike – gudačkog i simfonijskog orkestra pod umetničkim rukovodstvom Čabe Zima.

orkestrihorovi

(za informacije o sadržaju kompakt diska kliknite na sliku)

Kompakt disk Orkestri muzičke škole potekao je iz “…čarolije ritma, zvuka, tišine i osećanja. Za mene i moje učenike rad u orkestru je jedna velika IGRA. Igra slušanja i posmatranja, igra pitanja i odgovora, igra sa strogim pravilima samokontrole i discipline, a ujedno i igra neopisive slobode duha i slobode emocija, a pre svega IGRA ZAJEDNIČKOG SVIRANJA! I u našoj igri svi postajemo deo te velike, neizrecive i neobjašnjive čarolije koja se zove Muzika.“

prof. Čaba Zima

“To izvođenje, koje je na zahtev osvojene brojne publike ponovljeno „na bis“, na najbolji način predstavilo je izuzetno velike muzičke domete ovog ansambla mladih izvođača, predvođenim vrsnim muzičkim pedagogom i dirigentom Čaba Zima, koji je uz zalaganje samih muzičara, najzaslužniji za ostvareni visoki umetnički nivo ovog slavljeničkog koncerta”

B. Hložan

* * *

Članovi ženskog i mešovitog hora MŠ “Isidor Bajić“ su učenici srednje škole: teoretskog, klavirskog, poliinstrumentalnog i odseka solo pevanja. Kroz četvorogodišnji rad, interpretirajući dela vokalne i vokalno-instrumentalne muzike svih epoha i stilova, oni stiču značajno koncertno i takmičarsko iskustvo, izgrađujući tako čvrste temelje za dalje profesionalno bavljenje muzikom. Pod rukovodstvom Tamare Petijević, profesora violine i nekadašnjeg učenika škole, hor deluje od 1998. godine kada je izvedeno nekoliko kompozicija Isidora Bajića, potom objavljenih na kompakt disku povodom devedeset godina od osnivanja škole. Od tada posebno mesto u repertoaru hora zauzimaju zaboravljena ili neizvedena dela domaćih kompozitora – kao što su “Rukoveti – Pesma sa Kosova” Milenka Živkovića i R. Anđelkovića i čuvene Mokranjčeve “Rukoveti” u manje poznatim obradama Voislava Ilića za ženski hor.

„Tumačenja Mokranjčevih Rukoveti moraju biti plod nadahnuća i poznavanja našeg čoveka, njegove duše, njegovog podneblja, njegovih običaja, njegove vere . U Rukovetima se peva o ljubavi dvoje mladih, njihovim tugama, ’žalovima’, radostima i nestašlucima. Reprodukovati Rukoveti van Mokranjčevih zamisli, znači uskratiti prisutnost našeg podneblja, našeg čoveka.“

Voislav Ilić

Horovi su nagrađeni specijalnom i prvom nagradom na Saveznom takmičenju u Beogradu 2000. godine, nagradom AP Vojvodine za 2000. godinu i sa dve Srebrne nagrade na Internacionalnom takmičenju horova „Isola del Sole“ (Grado, Italija, 2001).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *