Završetak kursa

Povodom proslave jednog veka Bajićeve Muzičke škole, u periodu od 20. do 30. aprila, poznati violinista Dejan Bogdanović (Srbija/Italija) održao je Majstorski kurs violine u svečanoj sali Škole.

U četvrtak, 30. aprila, u svečanoj sali Muzičke škole „Isidor Bajić“ biće održan završni koncert polaznika ovog Majstorskog kursa. Koncert počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Program koncerta

Dejan BogdanovićDejan Bogdanović izaziva ushićenje i divljenje, ne samo zbog svoje savršene kontrole instrumenta, nego i zbog dubokog poznavanja stilova i lepote njegovog zvuka, ali i zbog sposobnosti da pronikne u muzičku suštinu kompozicije dodavajući svoj emocionalni pečat da svako delo postaje lično i jedinstveno. Najverovatnije je to razlog što ga u Italiji nazivaju “genijem boja”. Bio je student svetski poznatog violiniste Viktora Tretjakova, koji je o njemu rekao: “…izuzetno rafinisan i umetnički uvek sadržajan muzičar sa stalno prisutnom muzičkom idejom i apsolutnom kontrolom bilo kog stilskog perioda. Njegova duboka i bogata kreativna vizija uvek mi nesto novo govori… bez sumnje Dejan je nada novoga violinizma…”  Treba istaći i dugogodišnju i vrlo blisku saradnju sa prof. Zinaidom Gilels koja je trajala, nažalost, do smrti čuvenog pedagoga (2001).

Imao je debi sa 10 godina, a u 17. godini sa Dubrovačkom filharmonijom izvodi Paganinijev Koncert broj 1 i Mendelsonov e-moll koncert. Od tada je solista sa mnogim simfonijskim orkestrima u Evropi, Rusiji i Kanadi. Sa 19 godina bio je pobednik međunarodnog takmičenja u Beču i Zagrebu. Redovan je gost na prestižnim međunarodnim festivalima. Koncertira u Kanadi, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Austriji, Nemačkoj…

Njegova velika posvećenost kamernoj muzici dovodi ga u blisku saradnju sa V. Mendelsonom, A. Libermanom, J. Gandelsmanom, N. Braininom (Amadeus kvartet), A. Munijeom, M. Flaksmanom, P. Galoa,B. Grinhausom (Trio Bozar), A. Balakerskajom, K. Bogino, T. Zetmajerom, L. Pogorelićem i P. Gzurebom

Njegov poslednji CD “Virtuosismo e Meditazione-Live in Italy” ostvaruje veliki uspeh i izaziva sjajne reakcije publike i kritike. Održava brojne internacionalne kurseve širom Evrope, a njegovi učenici su afirmisani umetnici i osvajači brojnih nagrada na raznim violinističkim internacionalnim takmičenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *