Završetak kursa

Povodom proslave jednog veka Bajićeve Muzičke škole, u periodu od 20. do 30. aprila, poznati violinista Dejan Bogdanović (Srbija/Italija) održao je Majstorski kurs violine u svečanoj sali Škole.

U četvrtak, 30. aprila, u svečanoj sali Muzičke škole “Isidor Bajić” biće održan završni koncert polaznika ovog Majstorskog kursa. Koncert počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Program koncerta

Dejan BogdanovićDejan Bogdanović izaziva ushićenje i divljenje, ne samo zbog svoje savršene kontrole instrumenta, nego i zbog dubokog poznavanja stilova i lepote njegovog zvuka, ali i zbog sposobnosti da pronikne u muzičku suštinu kompozicije dodavajući svoj emocionalni pečat da svako delo postaje lično i jedinstveno. Najverovatnije je to razlog što ga u Italiji nazivaju “genijem boja”. Bio je student svetski poznatog violiniste Viktora Tretjakova, koji je o njemu rekao: “…izuzetno rafinisan i umetnički uvek sadržajan muzičar sa stalno prisutnom muzičkom idejom i apsolutnom kontrolom bilo kog stilskog perioda. Njegova duboka i bogata kreativna vizija uvek mi nesto novo govori… bez sumnje Dejan je nada novoga violinizma…”  Treba istaći i dugogodišnju i vrlo blisku saradnju sa prof. Zinaidom Gilels koja je trajala, nažalost, do smrti čuvenog pedagoga (2001).

Imao je debi sa 10 godina, a u 17. godini sa Dubrovačkom filharmonijom izvodi Paganinijev Koncert broj 1 i Mendelsonov e-moll koncert. Od tada je solista sa mnogim simfonijskim orkestrima u Evropi, Rusiji i Kanadi. Sa 19 godina bio je pobednik međunarodnog takmičenja u Beču i Zagrebu. Redovan je gost na prestižnim međunarodnim festivalima. Koncertira u Kanadi, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Austriji, Nemačkoj…

Njegova velika posvećenost kamernoj muzici dovodi ga u blisku saradnju sa V. Mendelsonom, A. Libermanom, J. Gandelsmanom, N. Braininom (Amadeus kvartet), A. Munijeom, M. Flaksmanom, P. Galoa, B. Grinhausom (Trio Bozar), A. Balakerskajom, K. Bogino, T. Zetmajerom, L. Pogorelićem i P. Gzurebom

Njegov poslednji CD “Virtuosismo e Meditazione-Live in Italy” ostvaruje veliki uspeh i izaziva sjajne reakcije publike i kritike. Održava brojne internacionalne kurseve širom Evrope, a njegovi učenici su afirmisani umetnici i osvajači brojnih nagrada na raznim violinističkim internacionalnim takmičenjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *