Koncert Slavuja

U okviru proslave “Jedan vek Bajićeve Muzičke škole” u četvrtak, 14. maja 2009. godine u 18 časova, u novosadskoj Sinagogi biće priređen koncert hora osnovne muzičke škole “Bajićevi slavuji” povodom desetogodišnjice od osnivanja.

slavujiplakatNovosadska Muzička škola “Isidor Bajić” već decenijama se ubraja među vodeće obrazovne ustanove tog tipa u zemlji, zahvaljujući nastavnim rezultatima i sjajnim uspesima koji prevazilaze uobičajene okvire njenog pedagoškog delovanja. U okviru školskih aktivnosti deluje i hor osnovne muzičke škole, koji od školske 1999/2000 nosi naziv “BAJIĆEVI SLAVUJI”. Horom rukovodi prof. Ana Kovačić.

Deca iz hora su dve godine zaredom učestvovala u projektu srednje muzičke škole “Carmina Burana” K. Orffa (pripremala ih je prof. Vesna Bakunić) i dve operske sezone (1997/98 i 1998/99) u operi “Karmen”, G. Bizea. Iako veoma mlad, hor je u proteklih šest godina imao niz nastupa u okviru edukativnih koncerata u osnovnim školama, zajedničke koncerte sa dečjim orkestrom srednje i kamernim ansamblima osnovne muzičke škole, gostovanja na “Zmajevim dečijim igrama”, manifestacijama “Zlatno Zvonce” i “Zlatna tamburica”. Snimljen je spot za novogodišnju pesmu. Školske 1999/2000 godine započet je ciklus tematskih koncerata (“Muzika uz osmeh”, “Proleće, ljubav i muzika”). Krajem iste školske godine održan je prvi samostalni koncert hora (program od sedamnaest kompozicija) i promovisano je ime hora “BAJIĆEVI SLAVUJI”.

Školske 2000/01 godine je nastavljen ciklus koncertima “Ljubav stvara bolji svet” i “Koncert za mame”. Snimljena je i kaseta horskog programa u RNS. Iste školske godine “Bajićevi slavuji” su od grada Novog Sada dobili priznanje za postignute uspehe i doprinos kulturnim zbivanjima.

Kruna aktivnosti hora je osvojena ZLATNA PLAKETA na 33. festivalu dečjih horova u Šapcu.

Školske 2003/04 hor učestvuje u multimedijalnom projektu mlade kompozitorke Aleksandre Stepanović povodom “Dositejevih dana” i nastavlja sa samostalnim koncertima.

Školske 2006/07 godine “Bajićevi slavuji” su snimili prateći cd pesama za decu uz knjigu “Puffer trein” za izdavačku kuću “Zmaj”, učestvovali u organizaciji dobrotvorne akcije “Muzičari velikog srca”, koncertom u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, kao i u operi „Boemi“ u SNP -u. Pored tradicionalnog godišnjeg koncerta (ovog puta u okviru „Zmajevih dečjih igara“), do kraja školske godine snimili su pesmu povodom proslave evropskog dana vode.

Nova pozorišna sezona, školske 2007/08, produžetak nastupa u operi „Boemi“. Sa novogodišnjim praznicima Slavuji nastavljaju akciju “Muzičari velikog srca” i deci u novosadskoj dečjoj bolnici božićnim pesmama i prigodnim poklonima (koje su sami napravili) zaželeli su brz oporavak.

Na Badnje veče, u crkvi Imena Marijina (novosadska Katedrala), glasovima Bajićevih Slavuja započelo je božićno bdenije.

Na republičkom takmičenju horova osnovnih muzičkih škola u Beogradu Slavuji osvajaju visoko drugo mesto. U martu mesecu održali su edukativni koncert u osnovnoj školi „Milan Petrović”, sa nadom da je to početak jedne lepe saradnje.

U maju, zajedno sa svim rođendancima, Bajićevi Slavuji proslavljaju deveti rođendan.

Školske 2008/09 formiraju se novi Slavuji, koji imaju svoje vatreno krštenje već posle mesec dana rada: nastup na proslavi jubileja u Francuskom Kulturnom centru.

Na obostranu radost, saradnja sa „Milan Petrović” školom se nastavlja, akcija “Muzičari velikog srca” ove godine uključuje celu muzičku školu, a Slavuji kao Deda Mrazovi pomoćnici šire ljubav i radost druženja kroz pesmu i koncerte.

“Kada sam počela da vodim hor omš susrela sam se sa decom bez znanja vokalne tehnike, malog muzičkog i životnog iskustva. Međutim, ta deca su imala ono najvrednjije – velika srca, poglede uprte u zvezde, snove i nadanja, želju i ljubav za lepim, za osmehom, za muzikom, za ljubavlju, za životom. Potreban im je bio samo podstrek, neko ko će da pokrene njihovu maštu, da oživi njihov dečji svet, još uvek tako čist i pun poverenja. Imala sam sreću i čast da se baš u mojim rukama našao taj čarobni štapić. Rađali su se koncerti, pesme, ideje i neki novi spoj poezije i muzike. Ne, to nisu obična deca. Njihov talenat nije ograničen samo na muziku. Njihova svestranost prevazilazi okvire osnovne i muzičke škole. Podsećaju me na žonglere kada uspešno uklapaju sve svoje obaveze, želje i talente. Oni stignu i da se druže, zabave, zaljube, i da punim plućima dišu svoju mladost. Sportisti, matematičari, fizičari, pesnici, recitatori, glumci i pre svega budući muzičari.”

Ana Kovačić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *