Svetski trofej harmonike

U oktobru 2008. godine Nikola Tanasković, učenik harmonike 4. razreda Srednje muzičke škole „Isidor Bajić” u klasi profesorke Nade Vještice učestvovao je na 58. Svetskom trofeju harmonike, koji je bio održan u Istočnom Sarajevu (Republika Srpska, Bosna i Hercegovina) i  osvojio PRVO MESTO U KATEGORIJI JUNIORA.

nikolaSvetski trofej harmonike je takmičenje sa tradicijom koje organizuje Svetska konfederacija akordeonista (CMA/Confédération Mondiale de L’accordéon) iz Pariza (Francuska) od 50-tih godina prošlog veka. Takmičenje se održava svake godine u drugoj zemlji. Do sada su takmičenja organizovana u zemljama Zapadne Evrope (u Italiji i državama francuskog govornog područja), ali od 2004. godine kada je došlo do organizacionih promena konfederacije, Svetski trofeji pomeraju granice svog delovanja. 2007. godine Trofej je održan u Samari (Rusiji), a sledeće će biti u Albufeiri (Portugalija).

Takmičenje u Istočnom Sarajevu je bilo veoma dobro organizovano i kako kaže Nada Vještica, Nikolina profesorka: „U toku svog radnog veka bila sam na zaista mnogo internacionalnih takmičenja i mogu da kažem da ni jedno nije organizovano tako dobro kao ovo u Sarajevu. Nije bilo kašnjenja sa nastupima, a odnos domaćina prema gostima je bio savršen”.

Sarajevo je ugostilo takmičare iz 19 zemalja sa 4 kontinenta (Amerika, Evropa, Azija i Australija). U kategoriji juniora, gde je konkurencija kako Nikola kaže bila veoma ozbiljna, što se vidi po tome što su svi takmičari prošli drugu etapu, bilo je 16 takmičara.

Nikola je osvojio prvo mesto i zlatni pehar, drugo mesto je dobio Anton Dorofeev iz Rusije, a treće Marko Lukić iz Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *