Parastos Isidoru Bajiću

Saborna crkva

Utorak, 15. septembra 2009. u 12.00 sati

Isidor Bajić, kompozitor, muzički pedagog i pisac, rođen je u Kuli 16. avgusta 1878. godine. U septembru 1909. godine osnovao je Muzičku školu (konzervatorijum) u Novom Sadu. U gradu su tada bile sve prosvetne ustanove, osim muzičke škole. Sa osnivanjem muzičke škole, Novi Sad dolazi u red velikih varoši.

Ideja Isidora Bajića bila je da Muzička škola bude kulturni zavod koji pred sobom ima ozbiljan zadatak – svestrano vaspitanje učenika. „Ona ne samo da uči učenika dobro svirati, nego učeći ga teoriji muzičkih nauka, vaspitava ga da muziku kao nauku razume i da u njoj uživa“. (Isidor Bajić, 1909.)

Ove godine proslavljamo Prvi vek postojanja Muzičke škole koja nosi ime velikog Bajića i u najlepšem svetlu predstavlja naš grad i našu zemlju. Profesori ove Škole sa tradicijom, trude se, kao i onda Bajić, da pored muziciranja, podare učenicima ljubav prema muzici. Naši đaci su deo većine kulturnih dešavanja u gradu i šire.

Isidor Bajić je umro u Novom Sadu 15. septembra 1915. godine. Imao je samo 37 godina, a za sobom je ostavio zaista mnogo. U utorak, 15. septembra 2009. godine u 12.00 časova, 94 godine nakon smrti Isidora Bajića, grupa učenika i profesora posetiće Sabornu crkvu gde će se otac Stanimir Popović služiti parastos Isidoru Bajiću, a pevaće Mešoviti Hor Bajićeve Muzičke škole sa dirigentom Tamarom Petijević.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u molitvi za najvećeg Novosadskog kompozitora, Isidora Bajića.

* * *

Dopuna (19. IX 2009.): Slike sa parastosa možete videti ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *