Pronađi inspiraciju

Početkom prošlog veka, davne 1909. godine tridesetogodišnji talentovani kompozitor, melograf i muzički pedagog, Isidor Bajić primećuje da Novom Sadu, kao prosvetnom središtu ondašnje Vojvodine, nedostaje muzička škola.

Osnivanjem muzičke škole, Novi Sad, u kome su već postojale i radile Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Velika srpska gimnazija (današnja Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”), zauzeće još uglednije mesto i, kako je tada govorio Isidor Bajić: „… tom novom ustanovom će vršiti blagorodnu zadaću na buđenju osećanja, oplemenjivanju srca i oblagorođenju duše“.

Tako se Muzičkom školom, koja je otvorena 1. septembra 1909. godine, popunjava jedna velika praznina u gradu i Novi Sad dobija obeležje velike varoši. U Bajićevoj Muzičkoj školi su školovani budući profesionalni muzički umetnici, ali je vaspitavana i muzička publika, ljubitelji muzike.

Danas, nakon 100 godina od osnivanja, ponosni smo na naše učenike, profesore, a i na našu školu. Na najlepši način predstavljamo Novi Sad i Srbiju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Da volimo muziku i da je ona deo nas, osetili su svi koji su čuli nastupe učenika Bajićeve Muzičke škole.

gala_koncertU cilju obeležavanja značajnog jubileja – 100 godina postojanja Muzičke škole „Isidor Bajić“ (1909-2009) od januara ove godine organizovali smo niz koncerata koji su bili uvertira ka centralnoj proslavi – SVEČANOM GALA KONCERTU HOROVA I ORKESTARA MŠ „ISIDOR BAJIĆ“ pod nazivom „PRONAĐI INSPIRACIJU“. Koncert će biti priređen u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, scena „Jovan Đorđević“, u subotu, 17. oktobra 2009. godine, sa početkom u 20 časova. Učesnici su:

Hor muzičkog zabavišta (umetnički rukovodilac: Marija Josimović)

Hor “Bajićevi slavuji” (dirigent: Ana Kovačić)

Orkestar harmonika „Margita Baračkov“ (dirigent: Igor Paroški)

Orkestar “Bajićevi gudači” (dirigent: Čaba Zima)

Mešoviti hor srednje škole (umetnički rukovodilac: Tamara Petijević)

Simfonijski orkestar srednje škole (dirigent: Aleksandar Kojić)

Osim toga, u saradnji sa Zajednicom mmuzičkih i baletskih škola Srbije i ŠOMO “Josip Slavenski”, od 16-18. oktobra 2009. godine domaćini smo i organizatori godišnje konferencije predsedništva Unije Muzičkih škola Evrope – Europian Music School Union / EMU, čiji će trodnevni rad biti obogaćen i svečanim i reprezentativnim koncertom horova i orkestara Muzičke škole „Isidor Bajić“, sa oko 450 izvođača, što u ovom trenutku može da ponudi samo naša škola i što je apsolutna atrakcija i velika nepoznanica evropskom muzičkom školstvu. Stoga bi ovaj koncert, uz prisustvo predstavnika Grada Novog Sada, Izvršnog veća AP Vojvodine, Ministarstva prosvete Republike Srbije i kolega iz Evrope, trebalo da bude najlepša i najkvalitetnija promocija našeg grada, pokrajine i države.

Medijski javni servis Televizija Vojvodine i Radio Novi Sad će na svojim programima emitovati direktan prenos koncerta u trajanju od 90 minuta, s obzirom na značaj prisustva predstavnika Unije muzičkih škola Evrope, koncerta i jubileja JEDAN VEK BAJIĆEVE MUZIČKE ŠKOLE!

Pozivnica2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *