„Anton Eberst“ takmičenje

Takmičenje duvača „Anton Eberst“ počinje u četvrtak, 26. novembra 2009. godine u 19 sati u Koncertnoj sali Muzičke škole „Isidor Bajić“, svečanim koncertom klarinetiste Kristijana Boroša, pobednika C kategorije prošlogodišnjeg Takmičenja „Anton Eberst“.

Muzička škola „Isidor Bajić“, koja je u oktobru mesecu Gala koncertom u Srpskom narodnom pozorištu proslavila 100 godina svog postojanja, osnivač je Međunarodnog pijanističkog takmičenja „Memorijal Isidor Bajić“, koje se po kvalitetu nalazi u vrhovima svetskih pijanističkih takmičenja.

Zahvaljujući svom iskustvu i imenu koje se ceni u muzičkim krugovima u svetu, Bajićeva škola je prošle godine organizovala još jedno takmičenje, ovog puta za duvače. „Anton Eberst“ je takmičenje za discipline klarinet i flautu, gde se ova dva instrumenta bijenalno godišnje smenjuju, te je prošle godine takmičenje bilo organizovano za klarinetiste, a ove godine će se nadmetati flautisti.

anton_eberstAnton Eberst, profesor klarineta, je davne 1946. godine osnovao duvački odsek u Bajićevoj muzičkoj školi. Bio je urednik muzičkog programa Radio Novog Sada, osnivač niza muzičkih festivala, između ostalih i Novosadskih muzičkih svečanosti (NOMUS) i pisac velikog broja muzičkih knjiga i udžbenika. Jedan je od onih ljudi koji su nesebično poklanjali i koji je ostavio trag, kako u našoj školi i našem gradu, tako i u srcima svih koji su ga poznavali. I baš je to razlog da ovo takmičenje duvača ponese ime „Anton Eberst“.

Da je želja i namera organizatora Takmičenja „Anton Eberst“ da ono izraste u veliko svetsko takmičenje, pokazuje ozbiljnost celokupne organizacije, koja je na zavidnom nivou. Flautisti iz Mađarske, Nemačke, Rusije, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije će se nadmetati u tri kategorije. Biće to odlična prilika za mlade muzičare da uporede svoj rad i pedagoške tehnike, da nauče nešto novo, kao i da steknu nova prijateljstva.

Kristijan Boros (Srbija)Kvalitet takmičenja oslikava najviše kvalitet žirija koje ocenjuje takmičenje. Za ovo takmičenje zato možemo reći da je na zavidnom nivou, jer će flautiste ocenjivati žiri sastavljen od istaknutih međunarodnih i domaćih instrumentalista i pedagoga: Janoš Balint (Mađarska) – profesor na Musikhochschule u Detmoldu (Nemačka), Matoula Chatzi (Grčka) – profesor na Solunskom državnom konzervatorijumu i član Solunskog državnog okestra, Dejan Gavrić (Srbija/Nemačka) – profesor na Fakultetu Folkwang-Hochschule u Esenu, Ljubiša Jovanović (Srbija) – profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Muzičkoj akademiji na Cetinju, Laura Levai-Aksin (Srbija) – profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Banja Luci i Matej Zupan (Slovenija) – vanredni profesor Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani.

Takmičenje duvača „Anton Eberst“ počinje u četvrtak, 26. novembra svečanim koncertom pobednika C kategorije prošlogodišnjeg Takmičenja „Anton Eberst“, klarinetiste Kristijana Boroša, koji će biti upriličen u Koncertnoj sali Muzičke škole „Isidor Bajić“ u 19 sati. Trajaće do nedelje, 29. novembra, kada će biti dodeljene nagrade i organizovan koncert pobednika takmičenja.

Koncerti i takmičarski deo programa je otvoren za javnost, tako da je ovo ujedno poziv za sve koji vole klasičnu muziku da posete Muzičku školu „Isidor Bajić“ i da uživaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *