Koncert Boštjana Lipovšeka

Resital eminentog horniste Boštjana Lipovšeka (Ljubljana, Slovenija) biće održan u subotu, 20. marta 2010. godine, u Koncertnoj sali Škole, uz klavirsku saradnju Oskara Ritera.

Program koncerta:

  • Ludwig Van Beethoven:    Sonata
  • Richard Strauss:    Andante
  • Robert Schumann:    Adagio i Allegro
  • Lojze Lebic:    In Voce Cornus
  • Alan Abbott:     Ala Caccia
  • Paul Dukas:    Villanelle

Prvo muzičko obrazovanje BOŠTJAN LIPOVŠEK stiče od brata i oca, takođe hornista. Diplomirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani (klasa prof. Jože Falout), nakon čega nastavlja usavršavanje u Salcburgu (Mozarteum) kod Radovana Vlatkovića, sa kojim sarađuje kao solista i kamerni muzičar.

Za vreme studija dobio je Prešernovu nagradu za izvođenje Štrausovog koncerta br.1 sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, a ubrzo nakon toga postaje i solo hornista ovog ansambla.

Dobitnik je i prve nagrade na Internacionalnom takmičenju Citta di Porcia (2000).

Bio je gostujući solo-hornista nekoliko ansambala (Nacionalnog orkestra opere La Mannaie, Brisel, Berliner Sinfonie Orkester, Mahler Chamber Orchestra).

Kao solista nastupao je sa svim orkestrima u Sloveniji, orkestrima u bivšoj Jugoslaviji, Jeunesses Musicales World Orchestra, Orchestra da camera Padova e Veneto, sarađujući sa dirigentima kao što su A. Nanut, M. Letonja, U. Lajovic, S.P. Amato, D. DeVillers, Y. Kreizberg, K. Petrenko

Snimio je koncerte Štrausa i Mocarta sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, ali takođe i kompozicije savremenih slovenačkih kompozitora (L. Lebič, I. Petrič, U. Krek).

Bavi se pedagoškim radom kao asistent na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

OSKAR RITER klavir uči od svoje devete u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu, prvo u klasi Olgice Muntean, a zatim u klasi  Miroslave Bulovan.

Muzičku Akademiju završio u Zagrebu, u klasi prof. Pavice Gvozdić, nakon čega je proveo godinu dana na specijalizaciji na McGill University u Montrealu, Kanada, u klasi prof. Ljerke Blume.

Dobitnik je dve savezne i više pokrajinskih prvih nagrada, univerzitetske nagrade Sveučilišta Zagreb, kao najbolji student Muzičke akademije „Davor Lukić“ na tribini mladih umetnika Zagreba.

Za klavirsku pratnju Međunarodnih susreta limenih duvača, dodeljena mu je specijalna diploma 1994. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *