IN MEMORIAM

DUŠAN TRBOJEVIĆ

(Maribor, 13. jun 1925 – Beograd, 09. septembar 2011.)

Nesvakidašnje, upečatljive lične i umetničke energije, profesor Dušan Trbojević ostavio je izuzetan trag na srpskoj muzičkoj sceni kao pijanista, klavirski pedagog, dirigent i kompozitor, možda najizrazitije kao umetnik koji je proučavao, interpretirao i na svaki način negovao kompozicije srpske muzike od njenih početaka do dela savremenih autora.

Na beogradskoj Muzičkoj akademiji diplomirao je klavir i kompoziciju, stručno se usavršavao u Londonu i Sjedinjenih američkim državama. Na matičnom fakultetu, ali i na novosadkoj Akademiji umetnosti kao i podgoričkoj Muzičkoj akademiji, godinama je pedagoški i profesionalno osposobljavao mlade pijaniste, među kojima su mnogi izgradili uspešne umetničke karijere.

Prvi je i počasni predsednik Udruženja klavirskih pedagoga Srbije (EPTA Serbia), članice međunarodne EPTA asocijacije. Bio je član i nekadašnji predsednik Asocijacije muzičkih umetnika Srbije.

Održao je na stotine klavirskih resitala i koncerata širom zemlje i u inostranstvu i kao solista, i kao klavirski saradnik. Autor je brojnih stručnih tekstova i pet knjiga, koji su dragocena literatura sadašnjim i budućim generacijama.

Posebno ćemo pamtiti njegove edukativne klavirske resitale u Matici srpskoj, kao i redovna gostovanja u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”, među kojima i učešće na Otvorenom pijanističko-pedagoškom forumu Prvog Memorijala “Isidor Bajić”. Pamtićemo njegove originalne nastupe, nadahnuta izvođenja, mudra predavanja i plemenitu, jednostavnu i produhovljenu ličnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *