Susret sa kompozitorom – Vuk Kulenović

 

U petak, 07. decembra 2012. godine, u 12.30 h, imaćemo izuzetnu čast da se u Svečanoj Sali naše škole susretnomo sa kompozitorom Vukom Kulenovićem i da čujemo svetsku predpremijeru njegove  kompozicije DRUGA SONATA ZA KLAVIR koju će izvesti pijanistkinja Branka Žiravac Jeremić.

SVI UČENICI I PROFESORI SU POZVANI DA PRISUSTVUJU SUSRETU SA UMETNIKOM.

Ulaz je slobodan i za sve druge zainteresovane.

 

Vuk Kulenović ( 1946, Srbija- SAD) kojeg je bostonski dnevni list ”Globe” opisao kao ”jednog od najznačajnijih i najzanimljivijih kompozitora današnjice”, živi i radi u Bostonu, Masačusets, SAD, proteklih 20 godina, od kada je napustio rodnu Jugoslaviju. Njegovu muziku su naručivali i širom sveta izvodili neki od najuglednijih orkestara Evrope, uključujući Koncertgebau orkestar iz Amsterdama, Simfonijski orkestar Štutgartskog radija, Nacionalni orkestar Francuskog radija i orkestri Beogradske, Zagrebačke, Slovenske i Sarajevske filharmonije. Njegove kompozicije su , uz pohvale kritike, izvedene u Evropi, Severnoj Americi, Aziji, Australiji. Kulenovićev opus sadrži sedam simfonija, šesnaest koncerata, oratorijum, balet,dvanaest filmskih partitura, preko trideset dela za kamerni sastav i brojna dela za solo instrumente i za  kamerni orkestar. Komponovao je i kantatu povodom zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. Dobitnik je nagrada Međunarodnog savremenog muzičkog bijenala u Veneciji, Francuskog radija, BEMUS-a, Fulbrajt fondacije, Prešernove nagrade. Trenutno radi kao profesor kompozicije na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu.

Beogradska pijaniskinja i profesor klavira, Branka Žiravac Jeremić se školovala u Beogradu, Parizu i Moskvi, kod profesora Olge Jovanović, Igora Lazka, Zore Mihailović i Alekseja Nasedkina.U Beogradu je sa 19 godina diplomirala Fakultet muzičke umetnosti, potom  i poslediplomske studije.U Parizu, na Evropskom konzervatorijumu diplomirala je kurs Excellence, a u Moskvi, na Konzervatorijumu ‘Čajkovski’ je provela 2 godine na poslediplomskom usavršavanju.

Radi već 28 godina kao profesor klavira u Srednjoj muzičkoj školi ‘Dr Vojislav Vučković’ i sa svojim učenicima je postigla brojne uspehe u bivšoj Jugoslaviji, potom u Srbiji, Crnoj Gori,  Italiji, Grčkoj, Rumuniji, Francuskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Južnoj Koreji. Njeni učenici su osvojili preko 150 nagrada na raznim takmičenjima; ostvarili su brojne nastupe, održali mnoge solističke nastupe, sa orkestrima, snimali za radio i televizijske stanice.Branka je bila i član žirija mnogih takmičenja u Srbiji (Republičko takmičenje, Međunarodno takmičenje ‘Konjović’, Podijum mladih talenata, EPTA takmičenje, i druga) kao i u Crnoj Gori, Makedoniji (Muzičari za novi milenijum), Rusiji ( Nasedkin ), Bugarskoj (Schumann-Brahms) i Francuskoj (Nikolaj Rubinštajn).

Održala je u Plovdivu, u Bugarskoj dva master-klasa na Akademiji za umetnost, kao i predavanje na Naučnom simpozijumu ’’Poznato i nepoznato o Mozartu’’, o Mocartovoj Fantaziji c moll.Autor je seminara za stručno usavršavanje profesora pod nazivom: ’’ Rad na kompozicijama različitih stilova u nastavi klavira’’.Do 2010. Bila  je direktor  međunarodnog takmičenja pijanista ‘Vučković’.Dobitnica je brojnih nagrada za izvođenje, kao i za svoj pedagoški rad.

Tokom izvođačke karijere, održala je brojne koncerte u Beogradu, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Rusiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Bugarskoj. Snimala je za RTS i RAI, nastupila kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS. Januara 2007.godine posle veoma uspešnog koncerta u Moskvi, objavljena je kritika u moskovskoj ‘Kulturi’ u kojoj se, između ostalog kaže: ‘Nema ničeg čudnog u tome što je pijaniskinja slovenskih korena i ruske pijanističke škole brzo osvojila raspoloženje naše publike koja ju je nagradila beskonačnim ovacijama’.2011. i 2012. godine održala je solističke koncerte u Beogradu,  Novom Sadu, Šapcu, Nišu, Plovdivu, Parizu i Moskvi. Snimila je Prvu sonatu Kulenovića.Plovdivski NUMTI je posle koncerta održanog u oktobru 2011. objavio osvrt na njen koncert sa rečima:’’…pred mnogobrojnom publikom nastupila je pijaniskinja perfektne tehnike, s izuzetnim osećajem za sadržaj i formu i upečatljivim interpretatorskim majstorstvom….’’

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *