Koncert omladinskog orekstra TRIORCA

Triorca, internacionalni omladinski orkestar sačinjen od mladih muzičara iz Engleske, Srbije i Nemačke, nastupio je  15. decembra 2012. godine u Sinagogi u Novom Sadu.   Nakon debija održanog u Koblencu, Nemačka, u julu 2012. godine mladi muzičari ponovo su  se okupili pod dirigentskom palicom umetničkog direktora Nikolasa Daniela i pripremili program na kojem su zastupljena dela Šostakoviča i Bizea kao i nova kompozicija mlade srpske kompozotorke Ane Kazimić napisana specijalno za Triorcu.

Triorca, kao projekat u celosti, zasnovan je na komunikaciji, inkluziji i samom značenju muzike.  Ima za cilj da pomogne mladim muzičarima iz Engleske, Srbije i Nemačke da podele iskustva stečena u različitim kulturnim sredinama, učeči zajedno i jedni od drugih, oslanjajući se na internacionalni jezik muzike. Umetnici će biti u prilici da kroz neposredno iskustvo spoznaju različite pristupe razvoju profesionalnog sviranja u ansamblu, kao i samom izvođaštvu uslovljene kulturnim razlikama, a poseban zalog za budućnost predstavljaju prijateljstva koja su mladi muzičari različitih nacionalnosti već počeli da grade.

Koncert u Sinagogi  održan 15. decembra 2012. godine predstavlja vrhunac muzičkog kursa koji su 60 članova orkestra pohađali u Novom Sadu između 9. i 12. decembra.  Pod profesionalnim vođstvom Nikolasa Daniela, orkestar sačinjen od mladih muzičara održao je  niz zajedničkih proba koje su  im omogućile da steknu iskustvo sviranja u velikom ansamblu i razviju sposobnost orkestarskog muziciranja.

Program koncerta otvorili su  živahni španski tonovi Bizeove Svite iz opere “Karmen”, a zaokružili ga Šostakovičeva Simfonija br. 5, moćno delo ruske škole XX veka, pravi tour de force za mlade izvođače.  Na programu je bila  zastupljena i jednu svetska premijera: desetominutna kompozicija za simfonijski orkestar izašla iz pera dvadesetsedmogodišnje srpske kompozitorke Ane Kazimić, nastala specijalno po porudžbini Triorce- “Balkando”, sačinjen od pet stavova – četiri plesa i jedne pesme, čiji naslov oslikava osvrtanje kompozitorke na balkansko muzičko nasleđe.

Triorcu čine muzičari Državnog omladinskog orkestra i Državne muzičke škole iz Rajnland-Pfalca (Nemačka), Omladinskog orkestra Norfolka iz Norfolka (Engleska) i Muzičke škole Isidor Bajić” iz Novog Sada (Srbija).  Na ovom koncertu nastupilo je 22 izvođača iz Srbije, 24 iz Engleske i 16 iz Nemačke.

Triorca projektu dodeljeno je 193,000.00 evra na ime finansijke podrške od strane Programa Evropske unije za kulturu (2007-2013), Izvršne agencije za obrazovanje, audio-vizuelne projekte i kulturu iz Brisela. Projekat je zasnovan na dugo negovanim odnosima gradova-pobratima Noriča iz Norfolka sa gradovima Koblencom i Novim Sadom.

Umetnički direktor orkestra je dirigent internacionalne reputacije i virtuoz na oboi Nikolas Daniel, dobitnik priznanja Kraljičina medalja za muziku 2011. godine, koji će takođe dirigovati orkestrom na koncertima u Velikoj Britaniji u aprilu 2013. godine – www.triorca.eu.

Ovde možete pogledati slike sa koncerta koje je uradio učenik Muzičke škole “Isidor Bajić”  Vuk Vukmanović.

 

Na kraju, kratak osvrt na reagovanje novosadskih medija na ovaj događaj:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *