Triorca, Norwich 2018

Ovogodišnji orkestarski projekat koji uključuje saradnju tri zemlje Nemačke, Velike Britanije i Srbije, ujedno je bio i zaključni deo trogodišnjeg ciklusa, a održan je u Noriču, Velika Britanija, u periodu od 21. do 28. jula 2018. godine.

U ovogodišnjem orkestarskom kursu, uzelo je učešća 18 naših učenika, koji su zajedno sa vršnjacima iz druge dve zemlje prošli kroz izuzetno značajno muzičko iskustvo vođeni sigurnom rukom glavnog dirigenta i oboiste svetskog renomea, Nikolasa Danijela. Učenici su takođe imali priliku da rade na repertoaru sa Polom Voburtonom, violinistom, kao i Endijem Morlijem, dirigentom.

Sam repertoar bio je daleko iznad uobičajenih repertoara omladinskih orkestara i sastojao se od sledećih kompozicija:

  1. Prokofjev: Peća i vuk
  2. V. Korngold: Koncert za violinu
  3. I. Čajkovski: Simfonija br. 5

Deca su imala priliku da upoznaju (i prate) sjajnu solistkinju, dvadesetdvogodišnju violinistkinju Juliju Vang, koja je zvezda u usponu na evropskim scenama, a čije sviranje odlikuju savršena preciznost, emotvna doživljenost i tananost interpretacije.

Projekat je uključivao dva koncerta: jedan u gradu Noriču, u kulturnom centru za mlade Open, a drugi u dvorani u Safron Voldenu – Safron holu. O značaju ove dvorane dovoljno govori činjenica da je nekoliko nedelja pre našeg nastupa, u njoj koncert održao čuveni violinista Maksim Vengerov, a da je koncertna sezona 2018/19 već u potpunosti isplanirana. Dvorana je novijeg datuma, ima odličnu koncertnu i kulturnu promociju i iskorištenost, a odlikuju je  savršena akustika i opremljenosu u skladu sa najvišim zahtevima svremenih evropskih scena.

U toku boravka u Noriču, članovi sva tri organizaciona tima i orkestra imali su čast da budu primljeni i da se predstave kroz kamerno muziciranje, u dve važne institucije: Norfolškom okružnom veću i Gradskoj kući grada Norfolka. Tu su bili predstavljeni predsednici Okružnog veća i gradoačelniku Noriča.  Koncertu u Safron holu prisustvovali su i predstavnici našeg konzulata, koji su bili veoma ponosni na brojnost i kvalitet učešća naših učenika u projektu. Ceo naš tim odigrao je veoma važnu ‘ambasadorsku’ ulogu predstavljajući našu zemlju i muzičko školstvo, te nadasve svoju Školu, na najvišem mogućem nivou.

Nedelju dana u Engleskoj bilo je isplanirano u savršenom balansu ozbiljnog umetničkog rada, učenja i druženja. Nezaboravna će ostati kratka poseta Londonu i sjajni koncert u okviru festivala Promenade na Bi Bi Si-ju.

U finansijskom smislu, sama poseta i učešće u projektu bili bi nemogući da nije bilo pomoći od strane Triorka fondacije i njenog osnivača i rukovodioca, gdina Pitera Beklija. Način na koji gdin Bekli već godinama podržava našu muzičku školu prevazilazi u velikoj meri delovanje jedne dobrotvorne organizacije: njegovo delovanje je toplo, ljudsko, lično, pored ogromnog finansijskog doprinosa.

Organizacioni tim naše Škole ove godine su činile direktorka Radmila Rakin Martinović i rukovodilac Stručnog veća duvača Jasna Marković Vujanović. One su preuzele komletnu brigu oko svih detalja projekta od selekcije učenika (koja je vršena putem audicije) preko saradnje na pribavljanju, podeli i uvežbavanju notnog materijala do administrativnih pitanja (izrada viza, putnog osiguranja, transfer do i od aerodroma, komunikacija sa roditeljima).

Uprkos svim poteškoćama, najpre finansijske prirode, sva tri tima su odlučna u tome da se projekat nastavi, jer je korist koju ostvaruju učenici sve tri zemlje ogromna u svakom smislu: prijateljskom, umetničkom, saznajnom.

Novi Sad bi trebao biti domaćinom Triorke 2019. godine.

 

Jasna Marković Vujanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *