Kako se nositi sa okolnostima nastalim usled pandemije?

Ukoliko ponekad osetite da su Vas preplavile ove teške okolnosti u kojima smo se našli, setite se da niste sami. Dobili smo ceo niz novih uloga, od kojih neke poznajemo, neke su nam potpuno nove, ali se sigurno dugo od nas nije očekivalo da se sa svim ovim ulogama nosimo istovremeno.

Podeliću sa Vama tri načina razmišljanja, koja Vam mogu pomoći kada se osetite uznemireno ili bespomoćno:

1. Uvek može gore

Može zazvučati grubo, ali ipak, u toplom smo, sa svojim bližnjima, siti smo, možemo da pratimo različite sadržaje, učimo… postoje zaista mnogo gore stvari koje nas mogu zadesiti. Iz ove činjenice možemo crpeti svoju snagu.

Roditelji današnjih učenika su preživeli i rat, i sankcije, neki izbeglištvo, poplave, nesigurost zaposlenja…pa evo nas! U tim teškim okolnostima leži naša snaga i hrabrost da se nosimo i sa ovom situacijom.

Prisetite se i sami nekih sličnih situacija sa kojima ste se do sada suočavali i uvidite da iz njih možete izvući neke resurse koji su Vam tada pomogli.

2. Izolacija nas čuva

Za čoveka je psihička i fizička odvojenost od drugih ljudi teška. Mnogi se osećaju nepovezano i odsečeno od svih. Međutim, patnja koju osećamo u sebi, zbog izolacije, očuvaće nas i naše zdravlje, nije uzaludna i besmislena. Izdržaćemo!

3. Radim na sebi

Iako u ovom momentu adaptacije na novonastale okolnosti može delovati da imamo i manje vremena nego inače, ipak će se i ova situacija stabilizovati i dobiti svoj tok. Tada će se otvoriti delovi dana koje pre nismo imali, a koje sada možemo ispuniti svim onim stvarima koje smo odlagali. Možemo čitati, svirati, gledati filmove, pozorišne predstave, a mudro bi bilo i ukloniti se sa društvenih mreža i suvišnih informacija koje nas tamo opetrećuju.

Iz ovoga ćemo naučiti nešto novo o sebi i izvući nove lekcije. Pokažimo više strpljenja, tolerancije, empatije i altruizma.

Ostanite zdravi, ali kod svojih kuća!

Ostanite udaljeni, ali ujedinjeni!

 

Vaš psiholog,

Mirjana Đukić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *