IN MEMORIAM Čaba Zima (1961 – 2021)

Sa neizmernom tugom i velikim žaljenjem obaveštavamo kolege, roditelje, učenike i prijatelje Škole da je preminuo prof. Csaba Zima, dugogodišnji profesor violine i dirigent gudačkog orkestra osnovne muzičke škole.
Kao kolektiv, ovaj prerani odlazak našeg kolege, doživeli smo kao veliki i nenadoknadiv gubitak.
Rođen je u Kotlini 1961. godine, Republika Hrvatska. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u Osijeku, u klasi prof. Eve Huhn. 1979. godine završavio je Srednju umetničku stručnu školu u Pečuju (R. Mađarska), a 1982. godine diplomirao na Višoj školi za muzičku umetnost “Franc List” u Pečuju, u klasi prof. Ištvana Đerman. 1988. godine stekao je diplomu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi doc. Vinka Fabrisa.
Radio je kao dugogodišnji prof. violine u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” Novi Sad i u Umjetničkoj školi u Belom Manastiru (Republika Hrvatska). Preko trideset godina radio je u neposrednom vaspitno – obrazovnom radu kao profesor violine i dirigent raznih ansambala, bio član brojnih žirija. Više od trideset učenika iz njegove klase, nastavili su i završili svoje školovanje na muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu i sada su uspešni umetnici ili pedagozi. Od početka pedagoške karijere sa svojim učenicima, osvajao je najviša priznanja na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.
 
Priznanja i zahvalnice:
1995. diploma za izuzetan doprinos razvoju muzičke pedagogije i afirmaciji Muzičke škole „Isidor Bajić“ povodom 85. godišnjice škole
1997. zahvalnica festivala Zmajeve dečije igre
2000. diploma Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za jednogodišnje istaknute pedagoške rezultate.
2002. zahvalnica grada Šikloša (Mađarska) za učešće na festivalu Var-fest.
2005. zahvalnica grada Dillingen an Donau za učešće na manifestaciji Evropski dani susreta u muzici i pesmi – Terra Pannonia – Portus Futak.
2007. nagrada Zlatno zvonce za nesebičan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta od strane Centra za kulturnu animaciju Novi Sad.
2007. Godišnja nagrada Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije za izuzetne rezultate u umetničkom i pedagoškom radu
 
O radu profesora Zime možete više saznati i na njegovom blogu: Bajićevi gudači
 
Profesora Zimu, učenici, roditelji i kolektiv će pamtiti po posvećenom, profesionalnom, vedrom i inspirativnom pristupu deci, kolegama i nastavi.
 
Neka mu je večna slava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *