In Memoriam: Milana Baračkov Malenica – Beba (1938-2021)

Poštovani profesori i radnici, učenici i prijatelji Muzičke škole „Isidor Bajić“, obaveštavamo vas da je, posle duge i teške bolesti, preminula naša Beba – Milana Baračkov Malenica.

U petak, 16.07.2021. godine u 9 sati na Gradskom groblju u Novom Sadu ispratićemo na večni počinak našu dragu profesorku.

Milana Baračkov Malenica (1938 - 2021)

“Kada sam 1979. godine u gradu Cvikau (Nemačka) zamolio za intervju direktora čuvenog konzervatorijuma “Robert Šuman”, naišao sam, predstavivši se kao muzički urednik Radio Novog Sada, na izuzetno topao prijem. Bilo mi je pomalo čudno, jer Novi Sad u to vreme, osim stvaralaštva Rudolfa Bručija nije imao neka reprezentativna muzička dostignuća za koja bi se znalo izvan granica Jugoslavije. No, iz razgovora sa direktorom, uskoro sam saznao razlog njegove srdačnosti: Pa vi ste iz Novog Sada, a to je grad u kome rade Milana i njen fantastičan orkestar harmonika. ”

– Dušan Mihalek, muzikolog

 

Milana je svoj život posvetila harmonici, njenoj afirmaciji kao umetničkog instrumenta i pronalaženju nove literature za harmoniku.

Nakon usavršavanja u nemačkom gradu Trosingen, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, Milana je radila na predstavljanju izražajnih mogućnosti harmonike, na kvalitetu tona i interpretaciji.

Sa 14 godina je prvi put sa dirigentskom palicom stala pred prvi Orkestar harmonika, koji je osnovala njena majka, Margita Baračkov. Milana je na čelu ovog ansambla, koji je na početku nosio ime “Komarac”, a danas je to Orkestar harmonika AKUD “Sonja Marinković” bila više od 40 godina. U sastavu ovog orkestra pohađaju nastavu orkestra svi učenici odseka harmonike naše srednje muzičke škole.
Od 1964. godine pa sve do odlaska u penziju, Milana radi i kao nastavnik harmonike u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”, gde kao začetnik novosadske škole harmonike, postiže odlične rezultate u pedagoškom radu.

Prof. Baračkov Malenica isticala je da je njena misija da na svakom koncertnom repertoaru mora biti bar jedna kompozicija domaćeg autora. Na taj način je, sa ponosom, promovisala naše domaće stvaralaštvo.

Zahvaljujući njenom radu za harmoniku su se u to vreme zainteresovali veliki kompozitori kao što su Karolj Krombholc, Rudolf Bruči, Ivan Kovač, Nikola Petin, Petar Ozgijan, Stevan Divjaković, Slavko Šuklar, Svetozar Saša Kovačević i drugi.

Orkestar harmonika AKUD Sonja Marinković, pod umetničkim vođstvom Milane Baračkov Malenice, bio je učesnik brojnih domaćih i internacionalnih takmičenja:

 • Palermo/Italija (1959) – Svetski festival dece i omladine: najviše priznanje “Zlatna cipelica”
 • Lucern/Švajcarska (1962) – Evropsko takmičenje orkestara: I nagrada Zlatni lav
 • Evijan/Francuska (1969) – I Grand prix Evrope: Grand prix i Zlatna medalja
 • Lucern/Švajcarska (1975) – Svetski festival harmonike: III nagrada
 • Valjevo (1975) – Jugoslovenski susreti amatera “Abrašević”: Zlatna statueta
 • Slavonski Brod (1976) – Susreti “Abrašević”: Plaketa i diploma Saveza KUD BiH
 • Lion/Francuska (1977) – IV Grand Prix Evrope: Grand Prix i zlatna medalja
 • Ženeva/Švajcarska (1980) – VII Grand Prix Evrope: Grand Prix i zlatna medalja
 • Tarciento/Italija (1984) – Evropski trofej harmonike: I mesto
 • Kastelfidardi/Italija (1994) – Evropsko takmičenje: I nagrada i trofej „Citta di Castelfidardo“
 • Ruma (1975-1997) – Festival muzičkih društava Vojvodine: 11 zlatnih plaketa
 • Novi Sad (1970) – Nagrada punoletstva OK SSOV
 • Novi Sad (1977) – Nagrada Muzičke omladine Vojvodine
 • Novi Sad (1983) – Iskra kulture Vojvodine
 • Novi Sad (1986) – Nagrada PK SSOV Heroj Punki

Udruženje kompozitora Vojvodine dodelilo je, ove godine, Milani Baračkov Malenica najveće priznanje asocijacije, nagradu “Petar Konjović”, za izuzetan doprinos afirmaciji domaćeg muzičkog stvaralaštva.

Neka joj je večna slava i hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *