IN MEMORIAM – Marijan Egić

Marijan Egić, (Sisak, 9. XII 1931 – 1. XII 2021) flautista. Završio je Srednju muzičku školu ‘Isidor Bajić’ u Novom Sadu, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1962. godine, u klasi prof. Jakova Srejovića. Od 1945. do 1953.  godine radio je u orkestru Jugoslovenske narodne armije, a zatim i kao solo-flautista Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadske filharmonije od 1953. do 1957. godine. 1957. godine prešao je za profesora flaute u Muzičku školu Isidor Bajić, a od 1981. godine je docent, a zatim i vanredni profesor na  Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao koncertant i član Novosadskog kamernog ansambla nastupao je u mnogim mestima Vojvodine i snimao za Radio televiziju Novi Sad.

Na repertoaru je imao sva značajnija dela pisana za flautu.

 

Odškolovao je generacije flautista, koji danas zauzimaju neizmerno važna mesta na muzičkoj sceni grada, pokrajine i šire. Njegovi bivši studenti danas su profesori flaute i direktori u obe novosadske muzičke škole, solisti u Operi Srpskog narodnog pozorišta, profesori flaute i kamerne muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – nemoguće ih je sve nabrojati a nekog nepravedno ne izostaviti: Radmila Rakin Martinović, Aleksandar Đurić, Laura Levai Aksin, Sonja Antunić, Endre Varga, Irena Milić, Nataša Marić, Jasna Marković Vujanović, Aleksandra Horvat, Mirjana Grlić Grgurov, Jelena Krmpotić, Marijana Gutvajn, Lenke Šoti, Sandra Katić, Brankica Đukić, Saša Stevanović i mnogi, mnogi drugi.

Profesora Egića pamtićemo po nikad ugaslom entuzijazmu za flautu, interesovanju za svoje učenike i studente, vedrom duhu.

Iza sebe je ostavio legat koji se sastoji od plejade umetnika, svirača, nastavnika i svih onih kojima je flauta ostala zauvek deo života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *