Audicija za nove članove hora ”Bajićevi slavuji”

O Bajićevim slavujima

„Bajićevi slavuji“ je dečji hor muzičke škole „Isidor Bajić“ koji je nastao 1999. godine, iz čistog entuzijazma Ane Kovačić. Rad hora je započeo u okviru edukativnih koncerata u osnovnim školama, zajedničkim koncertima sa dečjim orkestrom srednje i kamernim ansamblima osnovne muzičke škole i ubrzo se proširio na gostovanja na “Zmajevim dečijim igrama”, manifestacijama “Zlatno Zvonce” i “Zlatna tamburica”, „Trka za harmoniju sveta“, „Leto na Štrandu“, „Vojvodina Fest“, „Festival Meda“. Tematski koncerti: “Muzika uz osmeh”, “Proleće, ljubav i muzika”, “Ljubav stvara bolji svet” i “Koncert za mame”, koncert „Bajićevaca“ (koncert hora penzionerskog kuda „Isidor Bajić“ i „Bajićevih slavuja“), festival „Školjkice“.

Školske 2003/04 hor učestvuje u multimedijalnom projektu mlade kompozitorke Aleksandre Stepanović povodom „Dositejevih dana“. Školske 2006/07 godine novo i drugačije iskustvo: “ Bajićevi slavuji “ su snimili cd pratećih pesama za decu uz knjigu „Puffer trein“ za izdavačku kuću „Zmaj“. Pored ovoga snimnjena su i dva audio CD u RTV, i jedan LIVE CD (sa nastupa 2010-11.) na kome su se našle i kompozicije sa odbrane master rada iz dirigovanja Ksenije Mijatović.

Sa horom “Bajićevi slavuji“ 2005. godine Ana Kovačić je inicirala akciju „Muzičari velikog srca“, u kojoj su učestvovali učenici cele muzičke škole. Svojim nastupima pod sloganom „Naše malo, ali od srca, nekome znači“ hor razveselje decu u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, u Dečjoj bolnici, u Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku, u OŠ „Milan Petrović“, u Dečjoj sigurnoj kući, kao i penzionere u domovima penzionera u Novom Sadu. Bajićevi slavuji pevaju više sezona zaredom u operama: „Karmen“, „Boemi“, „Don Đovani“, „Toska“ u Srpskom narodnom pozorištu. Isto tako bili su gosti Srpske Gimnazije i Srpskog kulturnog centra u Budimpešti, učesnici završne svečanosti festivala „Radost Evrope“. Bajićevi slavuji su prvi dečji hor koji je pevao u Narodnoj Skupštini u Beogradu.

Zajedno sa učenicima solopevačkog odseka prof. Senke Nedeljković, postavljena je dečja opera „Šumska kraljica“ kompozitora Franje Štefanovića (prva u svetu opera pisana za decu) i organizovana su gostovanja, druženja i zajednički koncert sa devojačkim horom „Mladi iz Borhajma“ (Bon, Nemačka) kao uzvratna poseta, od 22. do 26. aprila 2014. godine.

Rezultati:

  • ZLATNA PLAKETA NA 33. festivalu dečjih horova u Šapcu 2000/01.
  • Na republičkom takmičenju horova osnovnih i muzičkih škola u Beogradu Slavuji dva puta osvajaju drugo mesto.
  • Od grada Novog Sada „Bajićevi slavuji“ su 2001. godine dobili priznanje za postignute uspehe i doprinos kulturnim zbivanjima.
  • 2013. hor Bajićevi Slavuji, pod dirigentskom palicom Ane Kovačić, u saradnji sa horom „NiODe2013.“ (Stokholm, Švetska) i orkestrom gitara „Kreativnog M kutka“ nastupa na koncertu „Muzika – most prijateljsva“ u holu Vlade Vojvodine.
  • Leta 2013. „Bajićevi Slavuji“ predstavljaju Srbiju na dečjem festivalu u Bonu (Nemačka) „YOUTH CHOIRS IN MOVEMENT III“ u okviru Europe Cantat.
  • Iste godine kao najmlađi učestvuju na Festival Cantat NS 2013, u Ateljeu “Boogie Wonderland” – Disko muzika sedamdesetih i osamdesetih godina , Dirigent: Kjetil Aamann (Norveška).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *