Stručno veće nastavnika gudačkih instrumenata

Javni časovi gudačkog odseka planirani su  za svaki treći utorak i četvrtak u mesecu i počinju obično u 18 časova. Ulaz na ove koncerte je slobodan.

O NASTANKU GUDAČKOG ODSEKA

violina1Osnivanjem Muzičke škole u Novom Sadu (1909), počinje sa radom i klasa violine koju je vodio čuveni violinista Emil Saks, đak Praškog konzervatorijuma. Sve do danas, klasa violine nije prestajala sa radom, a vremenom su uključeni i ostali gudački instrumenti (najpre violončelo, a zatim viola i kontrabas). Tridesetih godina prošlog veka počinje sa radom i klasa kamerne muzike i to pretežno sa gudačkim kvartetima. Dvadesetak godina kasnije počinje sa radom i kamerni orkestar, a zatim i simfonijski orkestar. Od samog osnivanja, pa sve do danas, gudački odsek se može pohvaliti izuzetno brojnim i kvalitetnim kadrom, što je rezultiralo brojnim nagradama na takmičenjima u inostranstvu i kod nas.

violina2Danas odsek broji 130 učenika u osnovnoj i 25 učenika u srednjoj školi. Violinu predaje 10 profesora, violončelo 2, violu 1, kontrabas 1, kamernu muziku 1, orkestar 2 (osnovna i srednja škola). Na odseku radi i šest klavirskih saradnika.

Svake godine na prijemnom ispitu za osnovnu muzičku školu gudački odsek primi oko dvadesetoro talentovane dece, uzrasta 6-8 godina (violina i violončelo) i 10-12 godina (kontrabas).

vclGodine 1988. sa radom počinje i gudački orkestar osnovne muzičke škole ,,Bajićevi mali gudači“, sastavljen od učenika uzrasta od 11-14 godina, koji samo posle nekoliko meseci rada osvaja svoju prvu nagradu (u nizu od preko 20 PRVIH NAGRADA) i postaje zaštitni znak gudačkog odseka u protekle dve decenije.

Dokazi značajnog uspeha su i nekoliko snimljenih kompakt diskova, gostovanja u zemlji i inostranstvu, kao i generacije danas već afirmisanih muzičara, koji su prve korake u zajedničkom muziciranju savladali baš u orkestru „Bajićevi mali gudači“.

violina3Tajnu uspeha naših učenika, kako u solističkom tako i u zajedničkom muziciranju, otkriva nam Čaba Zima, profesor violine i dugogodišnji dirigent „Bajićevih malih gudača“, u posveti na jednom od kompakt diskova:

,, Prirodno je da deca vole igru, kao i bajke, maštarije, čarolije… A šta je muzika do jedna velika ČAROLIJA? Čarolija ritma, zvuka, tišine, osećanja… Za nas i naše učenike sviranje je jedna divna IGRA. Igra slušanja i posmatranja, igra pitanja i odgovora, igra sa strogim pravilima samokontrole i discipline, a ujedno i igra neopisive slobode duha i slobode emocija, a pre svega IGRA ZAJEDNIČKOG STVARANJA!

I u toj našoj igri svi postajemo delom te velike, neizrecive i neobjašnjive čarolije koja se zove MUZIKA!“

orkestar1

orkestar2

Profesori na gudačkom odseku

gudacki

8 Comments:

 1. Aleksandra Lapadat Lakic

  Postovani,da li postoji mogucnost upisa na Vas odsek – violoncelo deteta rodjenog 2004.godine.Unapred zahvalan roditelj.

 2. Aleksandra Lapadat Lakić

  Poštovani,molim za informaciju da li na Vašem odseku-violončelo može da konkuriše dete rođeno septembra 2004.godine.Unapred zahvalan roditelj.

 3. Danijela Kličković, pomoćnik direktora

  Poštovani,
  Vaše dete rođeno u septembru 2004. godine sada ima 8,5 godina i u septembru 2013. kreće u treći razred osnovne škole. Pravo je vreme da konkuriše za jedan od instrumenata (među kojima jeste i violončelo) za koje školovanje u osnovnoj muzičkoj školi traje 6 godina, te bi završtekom osnovne ujedno završilo u osnovnu muzičku školu. To je jedan od uslova za upis, tako da Vam preporučujem da obavezno konkurišete sada, jer će sledeće godine biti kasno.
  Nadam se uspešnom polaganju testiranja za osnovnu muzičku školu i srdačno Vas pozdravljam!

 4. Aleksandra Lapadat Lakić

  Hvala Vam najlepše na iscrpnom odgovoru i lepim željama.

 5. Poštovani,
  Moja ćerka pohađa III razred muzičke škole u Bečeju,odsek violina ( 2002 godište). Mi stanujemo u Bačkom Jarku tako da nam je škola udaljena 30 km. Zanima me da li postoji mogućnost da se prebaci u vašu školu?!
  Srdalan pozdrav,
  Stana Tepić

 6. Danijela Kličković, pomoćnik direktora

  Поштована, како би размотрили могућност уписа потребно је да доставите писмену молбу са приложеним доказима о претходном школовању – фотокопија ђачке књижице и потврду да је ћерка уписана у 3 разред наведене школе као редован ученик.
  с поштовањем,
  Миловановић Биљана, реф. за уч.питања

 7. Poštovanje, interesuje me da li moje dete može da se upiše u muzičku osnovnu školu? 20.maja će napuniti 10 godina. Prošle godine je polagao prijemni ispit za violinu i položio ali je bio ispod crte. Da li ove godine može da polaže prijemni za violinu ili gitaru? Nemogu da nađem koji se sve instrumenti mogu upisati sa 10 godina? Hvala u napred.

 8. Danijela Kličković, pomoćnik direktora

  Poštovani, dete starije od 9 godina ne može da konkuriše za violinu ili gitaru, s obzirom da osnovno školovanje za ta dva konkretna instrumenta traje 6 godina. Sada, sa punih 10 godina, može da konkuriše za duvačke instrumente (sve osim flaute), za kontrabas, renesansnu harfu ili udaraljke. Molim Vas, pogledajte i stranicu “Prijemni ispiti” na našem sajtu za dodatne informacije.

Comments are closed