Stručno veće nastavnika harmonike

Javni časovi na odseku harmonike planirani su za drugi i treći petak svakog meseca, sa početkom u 18 časova. Ulaz na ove koncerte je slobodan.

O NASTANKU ODSEKA HARMONIKE

Odsek harmonike Muzičke škole „Isidor Bajić“ počeo je sa radom školske 1954/1955. godine na nivou osnovnog muzičkog obrazovanja. Nakon tri godine uvedena je nastava i na srednjem stepenu obrazovanja, tako da su prvi učenici odseka harmonike maturirali 1961. godine.

Osnivač i prvi nastavnik našeg odseka bila je Margita Baračkov, istaknuti pedagog i jedan od pionira nastave harmonike na ovim prostorima. Njenom zaslugom odsek je uskoro stekao veliki ugled i reputaciju centra kvalitetne nastave harmonike, tako da su na našem odseku znanja sticali učenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

S obzirom da je harmonika u našem narodu oduvek uživala veliku popularnost, želja Margite Baračkov je bila da harmoniku populariše kao umetnički instrument. Ovom idejom su se vodili i svi ostali pedagozi našeg odseka na čelu sa Milanom Baračkov-Malenica, kćerkom Margite Baračkov, čijim radom su postavljeni temelji moderne nastave harmonike, ne samo u našoj školi, već i mnogo šire.

Zahvaljujući tome harmonika je doživela veliku ekspanziju, tako da su se vremenom za harmoniku zainteresovali i naši savremeni kompozitori kao što su Karolj Krombholc, Rudolf Bruči, Ivan Kovač, Nikola Petin, Petar Ozgijan, Stevan Divjaković, Slavko Šuklar i drugi, koji su svojim delima značajno obogatili literaturu za ovaj instrument.

Osim solističkog i kamernog, na našem odseku se od samog početka negovalo orkestarsko muziciranje. Godine 1950. Margita Baračkov je osnovala Orkestar harmonika „Komarac“ koji je kasnije, pod dirigentskom palicom Milane Baračkov-Malenica, prerastao u Orkestar harmonika AKUD „Sonja Marinković“, u kojem nastavu orkestra pohađaju svi učenici odseka harmonike srednje muzičke škole. Osim ovog orkestra na našem odseku postoji i Orkestar harmonika osnovne muzičke škole, koji je osnovan 1980. godine i koji danas nosi ime Margite Baračkov.

U nastojanju da našim učenicima pružimo najviši mogući kvalitet nastave, u više navrata smo organizovali majstorske kurseve i koncerte eminentnih svetskih izvođača i pedagoga kao što su Fridrih Lips, Elzbet Mozer, Rajmund Kakonji, Boris Lenko, Klaudiuš Baran i drugi.

Rezultat posvećenosti i predanog rada, kako bivših, tako i sadašnjih radnika našeg odseka su i veliki uspesi i brojne nagrade naših učenika na najznačajnijim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

I pored svih uspeha i priznanja ostala je neostvarena naša želja da se osnuje studijska grupa za harmoniku na odseku muzičke umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu, što je celokupnu nastavu harmonike na teritoriji AP Vojvodine dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na nastavu drugih instrumenata. Uvođenje nastave harmonike na najviši stepen muzičkog obrazovanja u Novom Sadu ostaje jedan od naših glavnih ciljeva u budućnosti, u nadi da će ova višedecenijska nepravda prema harmonici uskoro biti ispravljena.

Profesori na odseku harmonike

odsek harmonike

9 Comments:

 1. postovane dame i gospodo.

  poceeo sam prije pola god da ucim svirati harmoniku, pa me zanjima gde bi mogao naci note za narodna kola ili cd na kojem je prikazano kako to treba svirati, koje tipke i tako to, ili midi fajl za kompj.

  Hvala vam unapred na odgovoru.

  s postovanjem
  BABIC GORAN

 2. postovani
  zelim da se raspitam za jazz ; blues harmoniku
  ja sam poceo ne da sviram ali da se ucim svirati pola godine tek
  upisao sam kurs u Bozidarcu kod profesorke Milene L. ucim po knjizi Albin Fakina
  uskoro cu zavrsiti prvi osnovni
  Molim Vas ovim putem da mi pomognete ako znate kesto sto bi mi koristilo u vezi Jazz harmonike rado bih pohadjao i casove

 3. PITANJE.
  Da li vrsite upis dece za ucenje harmonike, i kog uzrasta, imam klinca 5 godina, da li je to rano, hvala

 4. postovanje! dali mozda imate videoskolu harmonike? i ako imate mozete da posaljete ja cu vam uplatiti novac kopliko kosta taj paket unaprijed hvala

 5. Poštovani Lazare,
  žao mi je što ste toliko dugo čekali na naš odgovor, ali s obzirom da je školska godina u toku, a Vaš dečak još mali – odgovor stiže na vreme! Naime, idealan uzrast za upis učenika u osnovnu muzičku školu (harmonika ili neki drugi instrument čije om školovanje traje 6 godina) jeste 8 godina, odnosno istovremeno sa polaskom u drugi razred osnovne škole. Do tada, ukoliko ste raspoloženi i dete zainteresovano, možete dečaka upisati u muzičko zabavište do polaska u osnovnu muzičku školu.
  Srdačan pozdrav!

  Danijela Kličković
  pomoćnik direktora

 6. Poštovani Damire,
  meni lično, a ni kolegama sa odseka, nije poznato šta ste mislili pod terminom “video škola harmonike”, te iz toga proizilazi da i nemam takav “paket” koji bi mogli da Vam pošaljemo ili ustupimo na korišćenje.
  Možda ćete imati više uspeha u nekoj drugoj muzičkoj školi… Raspitajte se.
  Srećno!

  Danijela Kličković
  pomoćnik direktora

 7. Da li biste bili ljubazni i napisali mi godinu smrti uvažene profesorice? Pošto je g. Baračkov radila u Šajkašu potrebno mi je zbog Biografskog rečnika opštine Titel koji pišem.

 8. Da li biste bili ljubazni i napisali mi godinu smrti uvažene profesorice? Pošto je g. Baračkov radila u Šajkašu potrebno mi je zbog Biografskog rečnika opštine Titel koji pišem. Unapred hvala!

 9. Danijela Kličković, pomoćnik direktora

  Poštovani gospodine Kolak, evo dogovora na Vaše pitanje:
  Margita Baračkov (rođena Volf)
  5.mart 1914 – 12. april 1999.

Comments are closed