Triorca

 Triorca 2018 – PRIJAVA

 

Projekat TRIORCA, finansijski podržan od strane Programa za kulturu Evropske unije (EU Culture Programme), predstavlja inovativni muzički projekat pokrenut od strane Norfolk County Council’s Music Service, a u cilju okupljanja mladih muzičara tri različite evropske nacije, promocije talenata, zajedničkog rada, muziciranja, kreativnosti…

Partneri u ovom projektu pronađeni su u drugim evropskim regijama: u Rheinland-Pfalz u Nemačkoj i Novom Sadu, odnosno Muzičkoj školi „Isidor Bajić“. Cilj je osnivanje i operativno delovanje TRIORCA ORKESTRA sastavljenog od talentovanih muzičara uzrasta od 16 do 25 godina, stasalih u ove tri različite geografske sredine, a ujedinjeni u promociji muzike i kulture.

Prvi korak jeste upoznavanje odabranih talentovanih muzičara sa planiranim programom koji će u svojim matičnim sredinama pripremati sa različitim profesorima. Naravno, ovaj projekat jeste samo jedan deo njihovog redovnog godišnjeg repertoara koji pripremaju i kao solisti, kamerni muzičari, članovi orkestara u svojim sredinama… A kako se pripremao novosadski deo Triorca orkestra tokom protekle školeske godine možete videti na fotografijama koje slede…

Okupljanje „Istok:Zapad“ Triorka muzičara biće upriličeno polovinom jula 2012. godine u Rajland-Falcu (Nemačka) kada će biti organizovane višednevne probe orkestra pod rukovodstvom iskusnih predavača i dirigenata, treninzi koji će doneti nova iskustva u savladavanju planiranog koncertnog programa:

1. Georges Bizet (Žorž Bize)

Carmen Suite (Svita iz opere “Karmen”)

* Suite No. 1 (Svita br.1)

* Suite No. 2 – Chanson du Toréador, Danse Bohême  (Svita br. 2, Pesma Toreadora i Češka igra)

2. John Herbert Foulds (Džon Herbert Fulds)

Music Pictures Group IV for string orchestra, Op. 55

(Muzičke slike IV za gudački orkestar, op. 55)

3. Pablo Sarasate

Zigeunerweisen (Ciganski plesovi)

4.  Stevan Hristić:

Svita iz baleta “Ohridska legenda” ( “The Legend of Ohrid” Ballet Suite)

5. Arturo Marquez (Arturo Markez)

Danzon No. 2 (Igra br. 2)

Umetnički direktor Triorca Orkestra je internacionalni virtuoz Nicholas Daniel (Nikolas Daniel), prvi oboista i pridruženi umetnički direktor Simfonijskog orkestra Britn (Britten Sinfonia) koji će dirigovati planiranim koncertima Triorca orkestra u 2012. i 2013. godini.

Na ovoj stranici možete očekivati uskoro i nove informacije o projektu Triorca

ili se informisati na sajtu www.triorca.eu

 

 

Pogledajte film o projektu “TRIORCA”.

 

 

 

TRIORCA U NOVOM SADU

 

Triorca, internacionalni omladinski orkestar sačinjen od mladih muzičara iz Engleske, Srbije i Nemačke, nastupio je  15. decembra 2012. godine u Sinagogi u Novom Sadu.   Nakon debija održanog u Koblencu, Nemačka, u julu 2012. godine mladi muzičari ponovo su  se okupili pod dirigentskom palicom umetničkog direktora Nikolasa Daniela i pripremili program na kojem su zastupljena dela Šostakoviča Bizea kao i nova kompozicija mlade srpske kompozotorke Ane Kazimić napisana specijalno za Triorcu.

Triorca, kao projekat u celosti, zasnovan je na komunikaciji, inkluziji i samom značenju muzike.  Ima za cilj da pomogne mladim muzičarima iz Engleske, Srbije i Nemačke da podele iskustva stečena u različitim kulturnim sredinama, učeči zajedno i jedni od drugih, oslanjajući se na internacionalni jezik muzike. Umetnici će biti u prilici da kroz neposredno iskustvo spoznaju različite pristupe razvoju profesionalnog sviranja u ansamblu, kao i samom izvođaštvu uslovljene kulturnim razlikama, a poseban zalog za budućnost predstavljaju prijateljstva koja su mladi muzičari različitih nacionalnosti već počeli da grade.

Koncert u Sinagogi  održan 15. decembra 2012. godine predstavlja vrhunac muzičkog kursa koji su 60 članova orkestra pohađali u Novom Sadu između 9. i 12. decembra.  Pod profesionalnim vođstvom Nikolasa Daniela, orkestar sačinjen od mladih muzičara održao je  niz zajedničkih proba koje su  im omogućile da steknu iskustvo sviranja u velikom ansamblu i razviju sposobnost orkestarskog muziciranja.

Program koncerta otvorili su  živahni španski tonovi Bizeove Svite iz opere “Karmen”, a zaokružili ga Šostakovičeva Simfonija br. 5, moćno delo ruske škole XX veka, pravi tour de force za mlade izvođače.  Na programu je bila  zastupljena i jednu svetska premijera: desetominutna kompozicija za simfonijski orkestar izašla iz pera dvadesetsedmogodišnje srpske kompozitorke Ane Kazimić, nastala specijalno po porudžbini Triorce- “Balkando”, sačinjen od pet stavova – četiri plesa i jedne pesme, čiji naslov oslikava osvrtanje kompozitorke na balkansko muzičko nasleđe.

Triorcu čine muzičari Državnog omladinskog orkestra Državne muzičke škole iz Rajnland-Pfalca (Nemačka), Omladinskog orkestra Norfolka iz Norfolka (Engleska) i Muzičke škole Isidor Bajić” iz Novog Sada (Srbija).  Na ovom koncertu nastupilo je 22 izvođača iz Srbije, 24 iz Engleske i 16 iz Nemačke.

Triorca projektu dodeljeno je 193,000.00 evra na ime finansijke podrške od strane Programa Evropske unije za kulturu (2007-2013), Izvršne agencije za obrazovanje, audio-vizuelne projekte i kulturu iz Brisela. Projekat je zasnovan na dugo negovanim odnosima gradova-pobratima Noriča iz Norfolka sa gradovima Koblencom i Novim Sadom.

Umetnički direktor orkestra je dirigent internacionalne reputacije i virtuoz na oboi Nikolas Daniel, dobitnik priznanja Kraljičina medalja za muziku 2011. godine, koji će takođe dirigovati orkestrom na koncertima u Velikoj Britaniji u aprilu 2013. godine – www.triorca.eu.

Ovde možete pogledati slike sa koncerta koje je uradio učenik Muzičke škole “Isidor Bajić”  Vuk Vukmanović.

Promotivni film TRIORCA SRBIJA:

 

 

Na kraju, kratak osvrt na reagovanje novosadskih medija na ovaj događaj:

 

 

 

TRIORKA U VELIKOJ BRITANIJI

05-12. april 2013. godine

 

Na veliku radost svih nas što ćemo se ponovo okupiti , družiti i svirati u Simfonijskom orkestru tri nacije TRIORCA, odlazak u Veliku Britaniju je ujedno bio obeležen i notom sete i tuge, svesni da je ovo poslednja, završna faza projekta koji je obeležio naše profesionalne živote proteklih godinu dana.

Dvadesetročlana ekipa iz Novog Sada putovala je ranim jutarnjim letom do aerodroma Luton, odakle smo skoro 3 sata autobosum (levom stranom puta!) išli prema Londonu. Narednih nekoliko sati smo proveli u obilasku centra grada, posetili smo Nacionalnu Galeriju, šetali Trafalgar Skverom, videli London Eye, Big Ben, St. James’s Park, Tower Bridge (iz daleka) … I uveče tek stigli u pravo englesko selo Ditchingham, odnosno Konferencijski centar Belsey Bridge, gde smo bili smešteni sve vreme boravka.

Prva tri dana su protekla u pojedinačnim instrumentalnim probama najpre svih instrumenata simfonijskog orkestra pojedinačno, da bi se sastavi polako “ukrupnjavali”… Svo slobodno vreme provodili smo u druženju sa kolegama i prijateljima iz Noriča i Montebaua, pre svega onima koje smo od ranije poznavali, a onda malobrojnim i novim članovima orkestra. Probali smo cheese cake i engleski čaj, učestvovali u raznim slobodnim aktivnostima: frizbi, bacanje čizme, pravljenje mostova od papira s jajetom na vrhu, fudbal, stoni tenis, pevanje…

Na prvoj zajedničkoj probi sa dirigentom Nikolasom Danelom i naratorom u kompoziciji Bendžamina Britna – Luijem de Bernieom književnikom, patronom projekta Triorca)  posetili su nas novinari iz regionalnog BBC News-a, intervjuisali, snimali probu i napravili prilog emitovan pred naš prvi koncert (sreda, 10. april).

Emisija regionalnog BBC News-a

Imali smo priliku da upoznamo kompozitora Xiaotian Shi, koji je pisao novo delo za naš orkestar – porudžbina projekta.

Utorak, 09. april, proveli smo u Noriču (Norwich). Videli smo brojne crkve, katedralu i interesantne ulice ovog lepog i starog grada. Sedeli smo pored reke Wensum. Povodom našeg sutrašnjeg koncerta bio je upriličen prijem u gradskoj koncertnoj Sali St. Andrew’s Hall koji je organizovan od strane gradonačelnika Noriča i gradskih vlasti. Orkestar TRIORCA se predstavio u kamernom sastavu prigodnom kompozicijom Nebojše Jovana Živkovića, a zvanicama i članovima orkestra su se obratili gradonačelnik Noriča, predstavnici svih učesnika u projektu, predsednik Udruženja Novi Sad – Norič – svi divnim, nadahnutim i dirljivim rečima koje su ovaj dan učinili posebnim. Našoj školi je NA POKLON predata PIKOLO FLAUTA od strane gdina Petera Barcleya, kao prva u nizu planiranih donacija!!!

Emitovana su i dva promotivna filma – film o prvoj fazi projekta u Nemačkoj (premijerno prikazan na koncertu u Novom Sadu) i novi film o novosadskoj fazi projekta Triorca.

Promotivni film o projektu TRIORCA u Novom Sadu

Dan peti bio je u znaku generalne probe i koncerta u velikoj dvorani St. Andrew’s Hall-a u Norwich. Prvi put smo izveli kompozicije Xiaotian Shi-ja WAVEFRONT SILHOUETTE i Benjamina Britten-a YOUNG PERSON’S GUIDE, a u drugom delu koncerta (posle četvoromesečne pause) ponovo interpretirali SIMFONIJU br. 5 Dmitrija Šostakoviča.

 

Četvrtak, 11. april – Dan smo proveli u Kembridžu!!!!! Boravak u čuvenom univerzitetskom centru u kome su studirali npr. Čarls Darvin ili Mihajlo Pupin, činio se nestvarno lepim. Videli smo brojne koledže, među kojima je i najstariji King’s College, posetili i Magdalene College za englesku književnost i Fitzwilliam Muzej. Dugo smo šetali ulicama, ne znajući na koju stranu pre da pogledamo! Vrhunac je bio tradicionalna vožnja čamcima, takozvani punting. Opčinjeni atmosferom, arhitekturom i vidicima, uveče smo se vratili u Belsey Bridge.

Osvanuo je i poslednji dan boravka u Velikoj Britaniji. Poslednje pripreme za drugi britanski i poslednji Triorca koncert su u toku. Neobična, izuzetno akustična sala Snape Maltings inspirativno je uticala da proba protekne u nadahnutom tonu, nešto duže nego što je bilo planirano zbog snažnog, intenzivnog prolećnog pljuska – konačno smo spoznali i pravu dimenziju engleske kiše, s obzirom da smo sve vreme imali divno i sunačno prolećno vreme.

Fish and chips ručak pod otvorenim nebom kišnog Aldeburgha… Pokvarene su koncertne frizure, ali su zato upotpunjeni snažni utisci: videli smo grob Benjamina Brittna, šetali smo obalom Severnog mora, što je nas je dodatno nadahnulo za koncertno izvođenje kompozicija Wavefront Silhouette ili dela čuvenog engleskog kompozitora. U daljini su se videle vetrenjače iz Holandije…

Koncert je bio fantastičan!!! Orkestar je disao zajedno, svi smo bili srećni, ispunjeni i emotivno iscrpljeni. Došlo je vreme rastanka, fotografisanja, zagrljaja, osmeha, poruka, čestitki… Kasno uveče smo došli i do hotela u Ipswichu – poslednjoj destinaciji na britanskom putešestviju. Druženje je trajalo do dugo u noć…

Do nekog ponovnog susreta, novog projekta, novih prijateljstava ili Triorce 2?

Ovde možete pogledati slike “Triorca u Velikoj Britaniji”:

 

Promotivni film TRIORCA ENGLESKA:

 

Comments are closed.